Flag

Makowiec klasyczny

ok. 15 - 18 porcji
Średni
60 min
Tradycyjny makowiec z dodatkiem miodu, orzechów i pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przepis na masę makową z maku do samodzielnego zmielenia:
350 g maku 
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
120 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
80 g miodu
80 g miękkiego masła
4 białka
Szczypta soli
50 ml ciepłego mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej, niż warstwa maku i odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i migdały. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia.
Wystudzony mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka) i zmiel go dwa razy.
Do zmielonego maku dodaj cukier, cukier z wanilią, miód, miękkie masło, posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie wmieszaj pianę do masy.

Jeśli masa okaże się za mało wilgotna możesz na koniec dodać ok. 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj.
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów