Spód formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką kokosową. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do miski wsyp mąki, ekstrakt, proszek do pieczenia bez glutenu, siemię lniane, jajko, wodę, sól, roztopione masło i zmiksuj na jednolitą masę.
Masę wyłóż na spód foremki i uformuj brzeg ok. 3 cm. Przykryj papierem do pieczenia i wyłóż fasolą do obciążenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zdejmij papier z fasolą. Nie wyłączaj piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Mak zalej wrzątkiem odstaw do ostudzenia, odcedź mocno na sicie, przełóż do miski. Następnie dodaj cukier, ekstrakt, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Masę wyłóż na podpieczony spód ,wyrównaj, ułóż orzechy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki