Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże instant, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać. Margarynę rozpuścić w garnku, dolać mleko i odstawić do lekkiego schłodzenia. Następnie dodać jajka, połączyć. Mieszankę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Gdy ciasto się nie klei do rąk to znaczy, że jest dobrze wyrobione. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą i orzechy, dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, przełożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć na cieście. Zwinąć w rulon i pokroić na 2 cm plastry. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć plastry ciasta pozostawiając je do ponownego wyrośnięcia.
Ciastka wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu ciastka ostudzić i posmarować przygotowanym lukrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki