Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie i odstaw na czas przygotowania polewy. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj wodę kakao i cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników, uważając by nie napowietrzać polewy. Cały czas mieszając zagotuj na średniej mocy palnika. Przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek kakao. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Żelatynę dokładnie odciśnij w dłoniach i dodaj do ciepłej polewy. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Polewę odstaw do wystudzenia, mieszając ją od czasu do czasu. Wstaw do lodówki, mieszaj od czasu do czasu, kontrolując cały czas jej konsystencję. W momencie kiedy polewa będzie robiła się gęsta, ale będzie jeszcze lejąca, polej nią schłodzone ciasto położone na kratce (tak, żeby polewa swobodnie spływała).
Porcja polewy wystarcza na pokrycie jednego ciasta o śr. 24 cm.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki