Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Jeden lukier różowy rozgrzej i przelej do woreczka, odetnij mały koniec i polukruj pierniczki (najpierw obrys, później wypełnienie) i odłóż na chwilę do lekkiego zastygnięcia.
Białym pisakiem cukrowym zrób kotom obroże i łańcuch na choinkę, doczepiając również perełki i śnieżynki.
Następnie przy pomocy białego, złotego i czarnego pisaka namaluj kotom oczy, wąsy i noski. Układaj pierniczki obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki