Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp zawartość opakowania biszkoptu, dodaj jajka, wodę i miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut do uzyskania puszystej, jasnej masy. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadź.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gorący płat ciasta przełóż wierzchnią stroną na czystą ściereczkę, obsypaną dokładnie cukrem pudrem. Zdejmij delikatnie papier i przykryj ciasto zwilżoną ściereczką (nie mokrą; najlepiej zmoczyć ściereczkę i dobrze ją wycisnąć z wody), pozostaw na 5 minut. Następnie zwiń w roladę od strony dłuższego boku i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie biszkopt rozwiń, zdejmij wilgotną ściereczkę i zawiń ponownie w suchą ściereczkę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Gotową masę rozłóż równomiernie na biszkopcie i włóż w nią świeże owoce, po czym zawiń roladę. Wstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki