Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno formy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Do wrzącej wody wsyp galaretkę i wymieszaj łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie. Wstaw do lodówki na czas studzenia galaretki.
Umyte i osuszone owoce wyłóż na masę sernikową i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki