Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawaj żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełóż do tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem i całość krótko wymieszaj mikserem.
Gotowy krem przełóż na ciasto, delikatnie wyrównaj wierzch i udekoruj owocami. Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki