Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 warstwy.
Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Przygotowanym ponczem nasącz pierwszy blat biszkoptu.
Z połowy porcji umytych czereśni usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj masę śmietanową i ubijaj jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji. Na dolną warstwę biszkoptu przełóż połowę porcji masy, rozłóż kawałki czereśni, lekko je dociskając i przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz ponczem. Z pozostałej porcji masy odłóż kilka łyżek do posmarowania cienkiej warstwy na zewnątrz tortu, resztą przełóż drugą warstwę tortu, na której również poukładaj kawałki pokrojonych czereśni. Pozostałymi czereśniami udekoruj wierzch tortu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki