Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier. Miksuj przez ok. 1 minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka. Na koniec wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi wymieszane wcześniej suche składniki.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Nastepnie dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji.
Biszkopt przełóż kremem, udekoruj owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki