Margarynę posiekać z mąką, dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz. Blachę o wymiarach 23 x 29 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto po schłodzeniu jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, lekko podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia. Serki waniliowe przełożyć do miski, dodać cukier, aromat brzoskwiniowy. Miksować powoli dolewając mleko przez ok. 8 min. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając.
Odłożyć 3 połówki brzoskwiń. Resztę pokroić na małe kawałki. Ciasto na blasze posmarować małą ilością masy, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie i następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 min.
Następnie sernik pokroić na kwadratowe kawałki i przybrać odłożonymi brzoskwiniami. Udekorować porzeczkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki