Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, obrać ze skórki, wyciąć nasady łodyżek, oczyścić z pestek, pokroić na małe cząstki. Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać na drobną kostkę. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce (małe wiórki). Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zetrzeć drobno. Do garnka wsypać wszystkie warzywa, dodać kostki rosołowe, sól, paprykę i wodę.
Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia, wsypać Żelfixy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając.
Gorące leczo nakładać do wyparzonych, suchych słoików (do pełna). Natychmiast szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem na około 5 minut.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory