Formę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp mieszankę do wypieku biszkoptu do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj dżemem, a następnie kremem waniliowym i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.
Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki (Zdj. 1).
Pozostałą część białego lukru rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj je aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 2).
Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki