Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warzywa umyj i oczyść. Kalafior i brokuły podziel na różyczki, pieczarki pokrój w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzyj na grube wiórki. Warzywa zalej niewielką ilością osolonej wody, krótko gotuj, osącz na sicie. Pieczarki podsmaż na oleju, dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Całość duś przez ok. 3 minuty, zestaw z ognia, wbij jajka. Farsz wystudź. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Nadzienie rozłóż na środku ciasta, owiń je ciastem i sklej jego przeciwległe brzegi. Włóż do foremek o wym. 25 x 10 cm wyłożonych papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
Podawaj z sosem jogurtowym.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono