Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części. Jedną większą na spód ciasta i drugą na górę ciasta. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy. Drugą część owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczony spód odstaw do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Śliwki umyj i pokrój na połówki. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowym oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy stopniowo wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników. Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj. Ułóż połówki śliwek. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki