Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie porcje i odłóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
Blaszkę o wymiarach 25 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzoną porcję kruchego ciasta wyłóż na dno formy i podpiecz na jasno-złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do drugiej porcji ciasta dosyp 3 łyżki mąki i pokrusz palcami na kruszonkę.
Na pokrojone truskawki przesiej równomiernie mąkę ziemniaczaną.
Na upieczony spód wysyp bułkę tartą, wyłóż truskawki i przykryj je przygotowaną kruszonką. Wstaw ponownie do nagrzanego pieca. Piecz do zrumienienia kruszonki.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki