Mąki przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimne masło i żółtka, całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3), zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 40-60 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 190°C. Prostokątną blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzoną, większą część ciasta zetrzyj na tarce równomiernie rozprowadzając na spodzie blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 180°C.
Rabarbar umyj, pokrój na kawałki i włóż do miski, dodaj wypestkowane wiśnie. Wsyp cukier mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wyłóż na podpieczony spód.
Białka ubij z cukrem na sztywną lśniącą pianę. Do ubitej piany wmiksuj delikatnie budynie.
Cały czas miksując na wolnych obrotach wlewaj cienką strużką olej.
Gotową piankę wyłóż na owoce. Na wierzch równomiernie zetrzyj pozostałą część ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki