Blachę o wym. ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy miksera z końcówką do zagniatania wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cukier. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Zagnieć na ciasto kruche. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj budyń i owoce.
Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i chwilę podgotuj przez ok. minutę, żeby rabarbar trochę zmiękł.
Do garnka przelej 750 ml mleka i dodaj masło. Do drugiej części mleka dodaj budynie w proszku i cukier. Dobrze wymieszaj. Mleko z masłem zagotuj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy i cały czas mieszając trzepaczką ponownie zagotuj.
Gorący budyń przelej na upieczony spód i wyrównaj. Delikatnie przełóż owoce i zetrzyj zmrożoną część ciasta na tarce.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki, żeby budyń dobrze stężał.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki