Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, jeżeli będzie się za bardzo lepić można dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Na desce rozsypać grubo posiekane orzechy, przetoczyć po nich wałek z ciasta tak by orzechy wszędzie się przylepiły. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i skręcić jak cukierek, schować do zamrażarki na 30 - 40 minut.
Wyjąć ciasto z zamrażarki, odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem na krążki ok. 5 - 7 mm. Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć ciasteczka (ok. 18 sztuk).
Ciastka wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowe ciastka wyjąć z pieca i odstawić na blaszce do wystygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.
Na talerzykach układać ciasteczka: po 3 na porcję, przekładać ubitą śmietaną. Deser polać sosem toffi, udekorować borówkami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki