Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, sól, mąkę, cukier, zmielone migdały i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do schłodzenia na 30 min do lodówki.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białko, bułkę tartą, orzechy, rodzynki, likier, wymieszać razem mikserem.
Foremki metalowe o śr. 6,5 cm posmarować cienko masłem, wykleić ciastem, starannie dociskając ciasto w foremkach, nałożyć do środka po łyżce masy makowej. Ustawić foremki na blasze z wyposażenia piekarnika.
Babeczki piec na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Babeczki wyjąć z foremek, gdy są jeszcze ciepłe (odwrócić je do góry dnem i delikatnie ścisnąć foremkę palcami). Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej, odciąć róg opakowania i polać nim babeczki. Na wierzch ułożyć uprażone migdały.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki