Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, żółtka i śmietanę. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Metalowe foremki wysmaruj masłem, a następnie wylep dobrze schłodzonym ciastem.
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Mak zalej wrzącą wodą, zalewając 1 cm ponad powierzchnię i pozostaw na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciśnij go przez gazę i dwukrotnie zmiel w maszynce. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Utrzyj miękkie masła na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj zmielony mak i amaretto, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką i udekoruj babeczki.
Schłodzone babeczki udekoruj dekoracjami z czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki