Do misy miksera dodaj mąkę pszenną, cukier puder, pokrojone w kostki zimne masło, żółtka oraz wodę. Szybko zagnieć do połączenia składników. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep nim każdą tartaletkę, delikatne dociskając ciasto do formy. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piecz przez około 20-25 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczone spody pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Do garnka przełóż masę kajmakową, sól i śmietankę. Gotuj przez cały czas mieszając, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gorący krem nałóż na wystudzony spód. Pozostaw tartaletki do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki na około godzinę.
Kiedy tartaletki będą schłodzone ubij śmietankę z cukrem z wanilią i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekoruj tartaletki. Na ubitej śmietance ułóż świeże owoce i ulubione motylki waflowe.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki