Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30-40 min.
Połowę porcji mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałej części dodaj zawartość opakowania kremu budyniowego i dokładnie wymieszaj. Do zagotowanego mleka dodaj mieszankę z kremem budyniowym i wymieszaj, aż do zgęstnienia kremu. Po zagotowaniu przełóż gotowy krem do większej salaterki, aby szybciej wystygł. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj ponad wielkość formy. Ciasto przełóż do formy, a następnie wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Krem budyniowy miksuj w misce przez ok. 1 min na gładką masę, po czym dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód, na wierzchu ułóż pokrojone owoce.
We wrzątku rozpuść glazurę i cukier do połączenia składników i odstaw w temp. pokojowej na 15-17 min. Pokryj owoce glazurą krystaliczną.
Gotowe ciasto wstaw na ok. 1-1,5 h do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki