Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj nożem, wymieszaj z mąką i dodaj żółtka. Wszystko razem zagnieć. Ciasto odstaw na 30 min do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o wymiarach wysmaruj dokładnie masłem. Schłodzone ciasto przełóż do formy i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Do rondelka wbij jajko i wsyp cukier. Roztrzep całość rózgą. Dodaj sok z limonek. Podgrzej, ciągle mieszając, aż krem limonkowy zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Zmiksuj mascarpone z dodatkiem śmietanki. Dodaj krem pistacjowy i zmiksuj do połączenia.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix żółty wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.
Spód tarty wysmaruj limonkowym curdem, Na to ułóż krem pistacjowy i udekoruj żółtą bitą śmietaną, siekanymi pistacjami i plasterkami limonki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki