Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Drobno pokrusz płatki kukurydziane. Płatki migdałowe lekko podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Do miski wsyp płatki migdałowe i kukurydziane. Na patelni krótko podpraż wiórki kokosowe i dodaj do płatków. Masło rozpuść z czekoladą. Następnie dodaj miód, likier toffi oraz rozpuszczone masło i czekoladę. Całość wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy, dociskając dobrze łyżką. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do schłodzenia. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem, stopniowo dodaj śmietankę ubijając całość mikserem. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić, należy ją podgrzać w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do żelatyny dolej sok pomarańczowy, wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj i połącz z resztą masy serowej. Całość krótko mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszaj z masą serową. Masę wyłóż na schłodzony spód, wyrównaj łyżką. Sernik odstaw do schłodzenia.
Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Płynną czekoladą wykonaj wzory na papierze do pieczenia i odstaw do zastygnięcia. Dobrze schłodzony sernik udekoruj czekoladą i wiśniami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki