Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części – jedna część będzie stanowiła spód, druga zaś wierzch kremówki. Blaty ciasta przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem, aby nie tworzyły się zbyt duże bąble.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu blaty odstaw do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z z cukrem pudrem. Na wystudzony blat ciasta wyłóz krem budyniowy, a następnie równomiernie nałóż masę śmietanową. Całość przykryj drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki