Śmietankę i mleko przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Ziarenka i pozostałą część laski wanilii dodaj do mleka i śmietanki. Całość zagotuj, a następnie przecedź przez sitko. Żółtka wymieszaj z cukrem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich gorącą śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj.
Przygotuj 4 naczynia żaroodporne o pojemności ok. 150 ml i wysmaruj je masłem. Cukier i wodę przełóż do garnka i gotuj, do momentu otrzymania bursztynowego koloru. Podczas gotowania nie mieszaj karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia. Gotowy karmel rozdziel pomiędzy naczynia i odłóż go do lekkiego zastygnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Na karmel wylej krem waniliowy i włóż do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Po upieczeniu krem może mieć galaretowatą strukturę, ale po całkowitym wystygnięciu i schłodzeniu stężeje. Upieczony krem pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem podważ delikatnie nożem ścianki naczyń, przyłóż talerzyk, odwróć i ściągnij naczynie żaroodporne. Podawaj od razu.
Przepisy
Desery
Desery
Desery