Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać 3 łyżki gorącej wody ciągle miksując. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, wymieszać łyżką z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń zmieszać z cukrem, wlać do gorącego mleka i zagotować. Przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń, zmiksować na gładki krem.
Ananasy osączyć, banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem.
Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym.
Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciasto oblać polewą oraz posypać pałtkami migdałowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki