Miękki tłuszcz rozetrzeć na jednolitą masę za pomocą miksera, dodawać stopniowo cukier, aromaty, sól, następnie po jednym jajku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce łączyć z masą. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (38 x 23 cm).
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu i krótkim schłodzeniu wyjąć z blachy i zostawić do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, wsypać orzechy i chwilę przesmażyć. Odstawić do ostygnięcia. Na ciasto rozsmarować krem czekoladowy, nałożyć obłożenie z orzechów. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać wierzch ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki