Silikonową formę do Lollipopsów delikatnie natłuść. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wszystkie kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w dolnej formie. Dokładnie zamknij górną część formy.
Blachę z foremką wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone kulki ciastowe odstaw do wystygnięcia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukier podziel na 4 części. Każdą część zabarw barwnikiem spożywczym uzyskując oczekiwany kolor.
Kulki z ciasta oblej gęstym lukrem i odstaw do zastygnięcia lukru. Po stężeniu lukru rozpuść w gorącej wodzie kolejny lukier. Cienkim pędzelkiem rysuj na zastygniętych pisankach wzorki z białego lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki