Mleko podgrzej, masło rozpuść. Do letniego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajko i całość wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól, następnie dodaj płynne składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj formę do pieczenia babki o śr. ok. 20 cm, którą posmaruj po zewnętrznej stronie masłem i obsyp bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wyłóży na stolnicę i rozwałkuj. Wycinaj paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków uformuj wałeczki. Na formie do babki, ułożonej do góry dnem, układaj pionowo paski, od czubka naczynia do brzegów. Między paskami powinny być ok. 1 - 2 cm odstępy. Z ciasta wytnij krążek i przyklej go na czubku babki, tak by skleić paski koszyczka – to będzie dno koszyczka. Zrób jeden długi wałeczek i przyklej go dookoła formy w najszerszym miejscu koszyczka, tworząc jego rant.
Z pozostałego ciasta zrób dwa długie wałeczki. Skręć je ze sobą, tak by na końcach powstały pętelki. W otwory na końcach wsuń wałeczki z foli aluminiowej, by zachować kształt pętelki podczas pieczenia. Zaplecione ciasto wygnij w kształt pałąka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok postaw formę z koszyczkiem. Całość odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Obie części koszyczka posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wstaw koszyk do piekarnika. Jeżeli koszyczek będzie się za szybko rumienić to po 10 minutach zmniejsz temp. do 180°C.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij koszyczek z formy. Przez pętelki w „pałąku" przepleć wstążkę i przywiąż wstążeczkami rączkę do koszyczka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki