Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek w malakserze, dodaj czarne kakao i wymieszaj.
Masło rozpuść, dodaj do pokruszonych herbatników, wymieszaj na mokry piasek, a następnie wyłóż równomiernie dno formy i dociśnij, aby utworzyć spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach.
Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem i pastą waniliową.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj!), dodaj 3-4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i szybko połącz z pozostałą masą.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z masą jogurtową.
Na koniec dodaj startą czekoladę, wymieszaj i wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie.
Wierzch udekoruj malinami. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki