Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Prostokątną formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysta masę. Następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę, a potem dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia stawiając formę na kratce do góry dnem.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na kremową konsystencję.
Wodę wymieszaj z kakao na poncz. Ciasto czekoladowe przekrój na 3 cienkie blaty. Kolejno nasączaj blat czekoladowy, wyłóż na niego równomiernie 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem, nasącz i wyłóż kolejną część kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem ciasta i porcją kremu. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki