Zawartość opakowania kruchego ciasta przesyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny, żeby się schłodziło. Formę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełóż na dno formy, po czym ponownie, tym razem w formie, wstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
W garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj skondensowane mleko i gotuj na średniej mocy palnika ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy karmel zgęstnieje i uzyska złotobrązowy kolor, zdejmij go z palnika i równomiernie wylej na upieczony kruchy spód.
W gorącej wodzie zanurz torebkę z polewą na ok. 5 minut, żeby się rozpuściła. Na ciasto i karmelowy wierzch wysyp orzeszki, po czym oblej polewą i odstaw do przestygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki