Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż 100 g herbatników. 150 g chałwy pokrusz. Z 600 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko przelej do garnka. Dodaj cukier, pokruszoną chałwę i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń śmietankowo-chałwowy przykryj szczelnie folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu. Dżem delikatnie podgrzej, żeby nabrał płynnej konsystencji. Połowę dżemu rozsmaruj równomiernie na herbatnikach. Na herbatniki wyłóż połowę ugotowanego i jeszcze ciepłego budyniu. Masę przykryj kolejnymi 100 g herbatników. Rozsmaruj drugą część dżemu i wylej resztę budyniu. Przykryj pozostałymi herbatnikami.
Czekoladę mleczną rozpuść stawiając miseczkę z kawałkami czekolady nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści wylej ją na ostatnią warstwę herbatników. Pokrusz na nią chałwę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki