2 galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuść 2 galaretki agrestowe również w 250 ml. Natomiast galaretki przeznaczone do dekoracji rozpuść w 900 ml wrzątku, odstaw do przestudzenia.
Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno poukładaj warstwę herbatników.
Do naczynia przelej 250 ml schłodzonej śmietanki i ubij na sztywno, dodaj połowę porcji jogurtu - 350 g, krótko wymieszaj po czym wmiksuj przestudzoną galaretkę cytrynową.
Na warstwę herbatników pokrój i rozłóż równomiernie plasterki bananów. Przelej masę cytrynową i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, na ok. 20 min. Po tym czasie rozłóż kolejną warstwę herbatników i odstaw ponownie do lodówki.
Do naczynia przelej pozostałą porcję śmietanki i ubij na sztywno, dodaj jogurt, wymieszaj. Do masy jogurtowo – śmietankowej wmiksuj przestudzoną galaretkę agrestową (rozpuszczoną w 250 ml). Zmiksuj i przelej na ciasto. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Na wierzch poukładaj winogrona i zalej tężejącą galaretką agrestową. Odstaw do lodówki na około 12 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki