Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, połączyć z żółtkami i miodem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną i orzechy. Ciasto delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Po upieczeniu biszkopt natychmiast zdjąć z blachy, oderwać papier. Każdy blat ciasta pokroić na 3 paski, nasączyć ponczem.
Budyń ugotować z cukrem, przelać do szklanej salaterki, wierzch posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać z wódką, aromatem i orzechami.
Paski ciasta przełożyć kremem. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować borówkami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki