Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować ok. 5 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat.
Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory