Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika ustawić foremki. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.
Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudzić.
Do miski wlać 500 ml schłodzonej śmietanki, dodawać cukier puder, ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach, ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko miksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę śmietanową umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, umieścić w nim końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać krem na babeczki. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem udekorować babeczki różyczkami kolorowymi i złotymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki