Na blasze z wyposażenia piekarnika przygotowałam foremki. Nagrzej piekarnik do temp. 175°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki. Całość miksuj ok. 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto nałóż łyżką do połowy papilotek.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.
Śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową i jeszcze przez chwilę miksuj na niskich obrotach. Połowę kremu przełóż do drugiej miski. Każdą z mas zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego koloru. Przygotuj trzy worki cukiernicze. Do dwóch nałóż masy, odetnij końcówki worków, po czym oba umieść w trzecim worku z ozdobną końcówką. Krem wyciskaj okrężnymi ruchami od zewnątrz do środka i udekoruj posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki