Przygotuj formę na babkę z kominkiem o śr. 20 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części, połowę ciasta zabarw dodając pół łyżeczki żółtego barwnika, drugą połowę zabarw dodając ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego.
Ciasto żółte przelej do formy, wyrównaj łyżką, następnie wlej ciasto różowe.
Babkę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę wyjmij z formy i wystudź.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Polukruj wystudzoną babkę, nakładając lukier grubą warstwą, a gdy przeschnie jeszcze jedną warstwą. Gdy polukrowana na biało babka wyschnie, pisakami żelowymi namaluj fantazyjne wzorki na całej jej powierzchni.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki