Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Do utartego tłuszczu z cukrem dodawaj kolejno po jedynm żółtku i dalej ucieraj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i sól.
Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj stopniowo do ciasta kokosowego i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach.
Foremki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę śmietankową przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nią babeczki. Babeczki posyp wiórkami kokosowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki