Kokilki wysmaruj masłem. Laskę wanilii przekrój na pół i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj i ostudź. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę i stopniowo dodawaj ostudzoną śmietankę z wanilią. Delikatnie wymieszaj. Kokilki wypełnij masą 2/3 foremek.
Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz, aż masa stanie się lekko galaretkowata. Z wierzchu nie może być przypieczona.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Wyjmij z pieca i ostudź. Schłodź w lodówce co najmniej 4h.
Tuż przed podaniem posyp wierzch równą warstwą brązowego cukru. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika spożywczego, do momentu rozpuszczenia się cukru i pojawienia się złocistej skorupki.
Przepisy
Desery
Desery
Desery