Mąkę delikatnie wymieszaj w misce z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i całość zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki suszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, przekroj na pół i pokrój w półkrążki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dopraw solą i duś na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodaj cukier, ocet winny i zagotuj na nieco gęstszą masę. Na koniec dodaj śliwki suszone i śmietanę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie na powierzchni lekko posypanej mąką. Ciasto podziel na dwie części i każdą część rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. ok. 32 x 24 cm. Ciasto pokrój na 8 mniejszych prostokątów (ok. 8 x 12 cm). Następnie na dolnej części prostokątów rozłóż nadzienie zostawiając wolny brzeg i zawiń w kieszonkę, skręcając ze sobą końce.
Kieszonki ułóż na blasze złączeniem do dołu. Każdą kieszonkę natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl ciasto. Z drugą połową ciasta postąp w ten sam sposób.
Blachę z kieszonkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone kieszonki wyjmij z piekarnika i najlepiej serwuj na ciepło.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono