Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj kółko od tortownicy o śr. 22 cm, aby później łatwiej wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu i jeszcze ubijaj na zwiększonych obrotach miksera, by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź masę na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.
Bezę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 4 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Następnie zmniejsz temp.
Czas suszenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Mikserem utrzyj na puch masło. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na paterę wyłóż pierwszy z blatów bezowych i oprósz go kakao, przełóż połową kremu i ponownie posyp kakao. Tak samo wykonaj z drugą warstwą.
Bezę udekoruj kakao i posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki