Piekarnik podgrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, mieszankę do ciasta wymieszaj z kakao, wsyp do wody z tłuszczem i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na trzy części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 21 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu postępuj tak samo jeszcze dwa razy.
Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Następnie zmniejsz temperaturę.
Czas suszenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 150 °C
Drugą i trzecią część ciasta upiecz tak samo.
Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i wymieszaj z zawartością torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Przelej do niego mieszankę kremu i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż go do miski i odstaw do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzony budyń zmiksuj i połącz go z ubitą śmietanką, krótko miksując do połączenia składników.
Kiwi obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do kremu. Torcik przełóż gotową masą. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki