Przygotowanie kremu: Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.
Piekarnik podgrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w blaszce o wym. 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.
Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Następnie zmniejsz temperaturę.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Drugą część ciasta upiecz tak samo.
Gdy ciasto wystygnie, na jedną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, ułóż na nim umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki, lekko dociskając w kremie. Przykryj drugą częścią ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki