Piekarnik nagrzej do temp. 200 °C.
W garnku zagotuj mleko, wodę i masło. Na gotującą się mieszankę wsyp mąkę. Mieszaj przez cały czas drewnianą łyżką, ok. 3-5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Przestudź ciasto i dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem. Wylej ciasto na formę, wyrównaj.
Piecz przez ok. 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 190°C i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
W szklance mleka wymieszaj dokładnie budynie.
Resztę mleka zagotuj w niewielkim garnuszku. Na gotujące się mleko wlej mleko z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając. Gotuj przez około dwie minuty aż budyń wyraźnie stanie się gęsty.
Ostudź budyń do temperatury pokojowej.
W misie miksera utrzyj miękkie masło z pastą waniliową na jasny puch. Dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce cały czas miksując.
Ciasto parzone przekrój na dwie części. Jedną z nich posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki. Na posmarowane ciasto wyłóż krem waniliowy i przykryj drugą częścią ciasta, pofalowaną stroną do góry.
Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Wierzch karpatki możesz obsypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki