Piekarnik nagrzej do temp. 200 °C.
W garnku zagotuj mleko, wodę, cukier z wanilią i masło.
Na gotującą się mieszankę wsyp mąkę. Mieszaj przez cały czas drewnianą łyżką, ok. 3-5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Przestudź ciasto i dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem. Ciasto rozłóż równomiernie na blasze. Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia.
Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka. Dodaj budynie, cukier, cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj.
Resztę mleka zagotuj. Na gotujące się mleko wlej mleko z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając. Gotuj przez około dwie minuty, aż budyń wyraźnie stanie się gęsty. Gorący budyń przelej do miski i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem.
Ostudź budyń do temperatury pokojowej.
W misie miksera utrzyj miękkie masło. Dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce cały czas miksując.
Ciasto parzone przekrój na dwie części. Na jedną część wyłóż krem waniliowy i przykryj drugą częścią ciasta, pofalowaną stroną do góry.
Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał. Wierzch karpatki możesz obsypać cukrem pudrem i owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki