Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, soda oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Wycinaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Cześć lukru zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego odcienia koloru. Lukry przełóż do rękawów cukierniczych, odetnij niewielkie otwory. Najpierw zrób obrys, a następnie wypełnij powierzchnię pierniczka lukrem. Na mokry lukier przyklejaj perełki i gwiazdki. Pozostałe kontury dekoracji dorysuj pisakami cukrowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki